Gør-det-selv: Hvad må man?

En læser af GDS artiklerne om en IoT dims til at styre apparater via internettet spurgte om jeg havde tænkt over myndighedskravene til sådanne apparater, herunder verifikation og dokumentation i henhold til love og reglementer.

Det er faktisk et godt spørgsmål og jeg ville i første omgang henvise til sikkerhedsstyrelsens hjemme side for at vise reglerne, men tilsyneladende er vi ikke så mange som dimser med den slags, for det fremgår ikke umiddelbart af sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om man må rode med selv at konstruere elektriske apparater. Her snakkes kun om husets installationer, ikke om hvad der tilsluttes de pågældende installationer.

Hvis man som virksomhed designer elektriske apparater til videresalg træder et omfattende batteri af regler, forordninger og ikke mindst formelle dokumentationskrav i kraft. Kan det virkelig passe, at man som GDS’er hjemme i kælderen er underlagt samme regelkompleks?

For at være helt sikker i min sag har jeg snakket med sikkerhedsstyrelsen, og det kunne være at andre kan have glæde af svaret, så derfor deler jeg lige her.

Svaret er både nej og ja!

Nej, der er IKKE formelle dokumentationskrav til apparater du selv strikker sammen hjemme i kælderen, og som benyttes af dig selv. Så du skal altså ikke igennem rigide verifikationstests og omkostninger ved testrapporter fra akkrediterede institutter og alt det andet hejs man skal igennem som professionel hardware designer. Heldigvis!
Ja, dit produkt skal stadig overholde elsikkerhedsloven (som du kan finde her).

Før du resignerer og tænker det er for besværligt, så lad mig citere de relevante dele fra loven: Afsnit 2, §4:

§ 4. Elektrisk materiel skal være fremstillet på en sådan måde, at det ved korrekt installation og vedligeholdelse og ved anvendelse i overensstemmelse med sit formål under forudseelige forhold ikke frembyder fare for personer, husdyr eller ejendom.

Det kan vi altså koge ned til, at

  • Dit apparat må ikke kunne give stød til mennesker eller dyr
  • Dit apparat må ikke kunne bryde i brand

Jamen hov, det er jo egentlig sund fornuft og det er der jo ingen der kan have noget imod: Brug din sunde fornuft!

sørg for korrekt isolering af dele, kabler og samlinger med højspænding

  • sørg for ordentlig fastgørelse af kabler og dele så der ikke er nogle ting der kan rasle rundt og kortslutte utilsigtet
  • Tænk på den strøm der skal trækkes når du dimensionerer kredsløb, vælger komponenter og kabeldimensioner
  • lav trækaflastning ved kabelgennemføringer, så man ikke ved et uheld kan komme til at rive strømførende ledninger løs.
  • = sund fornuft

Hav altid respekt for netspænding. Elektricitet er et fascinerende fænomen og kan give dig timer af sjov og spas, men det kan dræbe, hvis du ikke respekterer det!

Simple as that!

Og giv den så gas med at lave dimser!! 😉

2 meninger om “Gør-det-selv: Hvad må man?”

  1. Nu faldt jeg lige over dit gamle indlæg her – så håber du følger med endnu 🙂

    Jeg vil gerne have IOT’et mine lamper herhjemme – overvej lige at kunne styre det hele fra mobilos, mums!
    Jeg havde overvejet en ESP8266 med et relæ på, på relevante lamper (fastmonterede lamper, udtag i loft), da det er forholdsvis nemt og billigt.

    Nogle steder har jeg fundet, at man ikke må lave sådan en ændring på faste installationer, men ud fra dit lille skriv her, virker det ikke ikke som noget problem.

    Ligger du inde med noget viden der kan få mig videre i mit projekt, alternativt ide til hvordan man kan smarte ens gamle, dumme lamper op? 🙂

    Og måtte jo lige kigge resten af din side igennem, og hvor er der meget Guf! Glæder mig til at nærstudere den.
    Alt dit skriveri om routere, switche, ja bare netværk generelt, bringer gode minder tilbage. Arbejdede med Cisco i mine unge dage – noget jeg savner den dag i dag.

    1. Hej Tim,
      Tak for dine kommentarer – dejligt at du kan bruge det til noget.
      Hvad dit spørgsmål angår, skal du skelne mellem to ting: Et elektrisk apparat og en elektrisk installation.

      Et elektrisk apparat er hvad jeg beskriver i denne artikel – her har du ret frie hænder, så længe du bruger almindelig sund fornuft – og så længe det “er til eget brug” (er det noget der skal sælges er det en HELT anden sag!!).

      En elektrisk installation, som den i dit hus, er derimod pålagt rigide krav. Her er det ikke nok at bruge sund fornuft. Det er ikke engang nok at lave det efter lovens foreskrifter. Du skal også være certificeret til at udføre arbejdet.

      Hvis du vil være på rette side af loven er du nok nødt til at holde dig på forbruger-siden af stikkontakten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.