Wi-Fi test: Netgear Orbi wifi6

Med Netgears nye wifi-6 Orbi (model: RBK852) skal man finde den helt store tegnedreng frem. Den koster i skrivende stund ikke mindre end 6000 kr for et kit med en router og en enkelt satellit, hvilket jeg personligt finder voldsomt dyrt.

Jeg har tidligere testet den oprindelige wifi-5 Orbi med meget imponerende resultater, så jeg startede denne test med store forventninger til at få blæst trusserne af. Er du interesseret i at få den gamle model jeg testede så laver jeg en lille lodtrækning. Se hvordan du kan deltage i videoen nederst i denne artikel.

Installationen tvinger crapware på din Android telefon!

Installationen foregår via en app og var egentlig nogenlunde smertefri, da router og satellit er linket sammen på forhånd. Det er grundlæggende et spørgsmål om at placere de to enheder og tænde dem og så vælge SSID og WPAkey.

Ovenstående beskrivelse kunne lyde som en humørbevarende oplevelse, og det var det egentlig også. Lige indtil det øjeblik hvor jeg konstaterede, at som en del af app’en installerer Netgear en prøveversion af et sikkerhedsprogram på min telefon. Uden at give mig mulighed for at afslå TVANGSINSTALLERER Netgear betalingssoftware ved installationen af et produkt der koster 6000 kr!

Bevares – jeg kan blot afinstallere efterfølgende, men den form for opførsel er i min bog slet ikke ok.

Performance og rækkevidde er meget imponerende

Ligesom med den oprindelige Orbi er performance og rækkevidde til gengæld superimponerende, specielt på de svære test cases med stor dæmpning imponerer det trådløse backhaul, og jeg ser helt op mod 600 Mbps i throughput på wifi-6 enheder i kælderen. Wow!!

Her et eksempel med en ipad i kælderen med Netgear Orbi, Asus RT-AC86U og Google Nest wifi.

Rød: Netgear Orbi, Gul: Asus RT-AC86U, Blå: Google Nest Wifi

Stabiliteten er også meget imponerende – jeg så ingen problemer i de par uger hvor jeg har brugt Netgear Orbi som min primære Wi-Fi løsning.

Funktion og sikkerhed

Jeg fandt et par enkelte sikkerhedsfejl med min testplatform fra QA Cafe, men ikke noget alarmerende. Dog lader ICMPv6 implementeringen noget tilbage at ønske, men det går ikke ud over brugerens ‘surfoplevelse’. Men hvis du skal hjælpe en med at debugge netværksproblemer på IPv6 skal du være opmærksom på, at f.eks. ‘destination unreachable’ eller ‘time exceeded’ beskeder ikke kommer gennem routeren. Det virker som om man kun lige har implementeret et minimum af RFC4443, og til 6000 kr ville jeg helt ærligt forvente en mere færdigbagt løsning.

Sticky client

Dernæst observerede jeg en mangelfuld håndtering af ‘sticky-client’ problemer, specielt på i-devices. Sticky client er et klassisk problem i installationer med flere accesspoints (eller mesh noder) og mobile klienter, hvor brugerne kan opleve at klienten hænger fast på et accesspunkt med dårlig forbindelse selv om der er et accesspunkt meget tættere på med bedre hastighed.

Der findes metoder til at mitigere den slags i et Wi-Fi system og produkter i denne prisklasse burde håndtere det uden problemer.

Strømforbruget er i den høje ende og kan ikke retfærdiggøres af den gode performance, da enhederne også bruger for meget strøm når de ikke laver noget.

Konklusion:

Ovenstående gennemgang kom ved gennemlæsning til at lyde noget negativ, men faktisk er der tale om et særdeles velfungerende og meget højtydende produkt. Jeg har aldrig tidligere målt så god performance på de svære test cases, og selv ved en meget voldsom stresstest kunne jeg kun få produkterne til at svede en lille smule.

Det kom til at lyde så negativt på grund af prisen. 6000 kr er simpelthen for meget for et produkt af denne type efter min mening, og i det mindste til den pris så burde det være helt perfekt. Og det er det ikke.

Men hvis du vil have noget der er let at installere og ikke kræver den store tekniske indsigt, og du bare går og leder efter noget grej at bruge de ekstra feriepenge på, så får får du absolut et højtydende kvalitetsprodukt i Netgear Orbi.

Alt i alt vil jeg give den et 8-tal med pil op på en skala fra 1 til 10.

Smid dig i sofaen og fyr op for Youtube. Men sørg for at lave en stor spand popcorn, for det blev til en ordentlig teknikbasker på længde med en spillefilm. Som sædvanlig er videoen inddelt i kapitler så du kan springe mellem de dele der interesserer dig. Og husk: der er mulighed for at vinde en Orbi RBK50

Her tænker du på “Wi-Fi test: Netgear Orbi wifi6”

  1. Halløj.
    Mange tak for de fine gennemgange af div. emner.
    Har lige et spørgsmål til Wifi 6, ifb.m. Orbi 6 Routeren.
    Hørte i en tidligere gennemgang, ikke wifi6, at du fortalte at En langsom device kunne sænke hastigheden på hele Lan’et. Dette pga. de faktisk brugte en protokol der lignede “CSMA / CA” altså den gamle HUB protokol som jeg er gammel nok til at huske :-). Vil dette være samme problem på WIFI 6 eller ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.