Lichtenberg figurer, lavet med en 15 kV strømforsyning

Mor var ikke hjemme, så farmand stod for underholdningen af den 7-årige datter. Jeg bliver hurtigt træt af at lege med barbiedukker, så noget måtte gøres.

Derfor fandt jeg min gamle neon transformer frem og lavede et par smukke Lichtenberg figurer sammen med datteren.

Disclaimer: Leg ikke med denne slags, med mindre du ved hvad du laver. Får du et stød med 15.000 V, 30 mA, så rejser du dig ikke op igen.

Georg Lichtenberg, en tysk fysiker, opdagede i slutningen af 1770’erne det fænomen, at udladninger fra høje spændinger kan afsætte trælignende mønstre på overfladen af materialer. Sådanne mønstre kalder vi lichtenberg figurer.

 

Metoden til at lave en lichtenberg figur er ganske simpel: Alt du skal bruge er en spændingsforsyning, et stykke træ, et par søm og en smule saltvand.

Dog er det vigtigt, at din spændingsforsyning er i stand til at levere høje spændinger. Derfor er det også vigtigt, at være forsigtig, da vi har med spændinger og strømstyrker at gøre, som kan koste dig livet.

Metoden går på, at slå et søm i hver ende af træet og fugte træet let med saltvand. Forbind nu din højspændingsforsyning til de to søm, hold god afstand og tænd for strømmen.

Der kan gå lidt tid, men pludselig begynder figuren at dannes. Så snart de to kulspor mødes, så sluk for strømmen.

 

Det er en fascinerende og smuk process at betragte, og det gælder selvfølgelig ikke mindst resultaterne. Se bare her:

 

Se videoen hvor figurerne dannes her:

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.