Gør-Det-Selv poolheater

Den dejlige varme og en ikke uanseelig mængde plageri fra den 6-årige datter har resulteret i anskaffelsen af en swimmingpool til haven. En “fold sammen type” som indeholder 2500 liter vand.

 

Plads til både datter og far, men puha hvor er det vand dog godt nok koldt… Tisseleif krympede sig helt sammen af skræk, og far hvinede som en lille tøs da luksuslegemet blev nedsænket i det arktiske vand.

pool
Den nye pool under opfyldning. Det hvide i højre side er vistnok et isbjerg.

Hvis jeg skal nyde det, så skal vandet ikke være 20-21 grader, men snarere oppe i retning af 25-26 grader, så der skal tilføjes noget energi.

Solvarme er oplagt, men hvis det skal være effektivt kræver det et forholdsvist stort areal. Silvan har en solvarmeløsning men én er ikke nok. Og til 600 kr/stk bliver det hurtigt ret dyrt. Næste problem er, at varmen først kommer efter en dags god sol, men det er jo allerede fra formiddagen at man gerne vil bade. Og hvad når der er gråvejr?

 

 

Jeg har derfor valgt en mere styrbar løsning, hvor bålfadet står for tilførslen af energi.

Se en demo af poolheateren her

Med 2-3 brændeknuder formår den at øge temperaturen af vandet der går gennem spiralen med 7-10 grader (afhængig af hvor godt brændet pakkes omkring spiralen). Pumpen er en model til en regnvandstønde, som kan pumpe op til 3500 liter i timen. Jeg kører den ved ca. halv kraft og cirkulerer dermed poolens samlede indhold på omkring 1,5 time. Første test øgede poolens temperatur fra knap 22 grader til 26,5 grader på ca. 2 timer.

2016-06-04 12.18.19 HDR-2

Spiralen er faktisk en kølespiral, der benyttes ved brygning. Den fungerer fint, og meget vigtigt, er den ikke lavet af kobber. Brug rustfrit stål eller titanium, ikke kobber. Klorvand og kobber er ikke en god kombination!

Så nu kan jeg garantere dejlig varmt vand næste gang datteren inviterer veninderne på poolparty!

Spiralen passer fint ind i min kuglegrill, så det skal lige testes næste gang. Jeg tror med låget på, vil det blive mere effektivt.

Husk: Hvis din dykpumpe har et schuko-stik, så skal du skifte det til en type som passer med danske stikkontakter med jord. Det er meget vigtigt at der er en fungerende jordforbindelse når et elektrisk apparat er nedsænket i vand! Alternativt så brug en adaptor.

Nok skriveri – jeg smutter ud og bader!

PS: Kølespiralen har jeg købt hos maltbazaren.dk (https://www.maltbazaren.dk/shop/koelespiral-i-rustfrit-2115p.html

 

59 meninger om “Gør-Det-Selv poolheater”

 1. Og hvor finder man så lige sådanne en “kølespiral” når man ikke normalt ved det..

  Dykpumpen tror lige jeg magter 🙂

    1. Jep – virker fint. Men bålfadet har mere energi og jeg har masser af (gratis) brænde. Men eftervarmen fra grillen når maden er færdiglavet kommer over i poolen 🙂

 2. Nu nærmer sommeren sig jo (går jeg da ud fra), så den her guide er ret relevant for mig.
  Er det muligt at tilslutte haveslangen til spiralen ved påfyldning? Ville den kunne håndtere trykket, når slangen er sat til vandhanen, så vandet bliver opvarmet på vej ned i bassinet?

  1. Ja det kan du sagtens gøre – og glimrende ide, iøvrigt. det vil jeg da også gøre 🙂

  1. Jeg har stor glæde af det. Ikke mindst denne sommer, hvor vejret mildest talt ikke er særlig godt. Det kan VARMT anbefales! 🙂

 3. Super god hjemmeside!
  Har prøvet forskellige løsninger til at opvarme vandet i børnenes pool, men kun med solvarme og det giver kun et par grader.
  Men får jeg bestiller en kølespiral, må jeg så høre om det er den rigtige og billigste løsning? Eller har du her til forsommeren fundet andre løsninger?

  1. Hej Mika,
   Jeg bruger det stadig med stor fornøjelse. I går brugte vi poolen for første gang, og den blev opvarmet fra 15 grader (vandhanevand er KOLDT…) til 30 grader på omkring 5 timer.

   Eneste ændring jeg har lavet fra den første model er, at jeg har udskiftet dykpumpen med en egentlig poolpumpe. Fordelen er, at jeg dermed har filteret i poolpumpen. Men fra et varmemæssigt synspunkt er løsningen med dykpumpe lige så god.

   1. Hvilken poolpumpe anvender du? Går ud fra du stadig anvender din haveslange og så blot har lavet kobling til poolpumpen?

   2. Rigtig fed ide, som skal afprøves.
    Hvordan har du koblet poolpumpen på? Har du lavet nogle overgangsstykker eller lign.?
    Jeg tænker at vores pumpe kører med 1″ slanger men spiralen her er jo væsentlig mindre. Man risikerer vel at drossle/skrue ned for gennemløbsmængden.

   3. Hej Steen

    Jeg har fået lavet mit setup (helt ens med dit) og det virker rigtig godt. Jeg hiver 23 grader vand ind og får 50 grader ud når der rigtig er gang i bålet. Men kan se der går meget brænde til

    Min pool er 3,5m3 – den måtte gerne have været lidt mindre så jeg kunne spare tid.
    Jeg havde en 12V pumpe liggende, dog en bedre udgave af denne:
    http://www.biltema.dk/da/Bat/Pumpe/Vandpumpe/Trykvandspumpe-2000037332/

    Men jeg tænker at få sat en cylinder omkring mit bål sted eller måske skulle jeg bruge en gammel kuglegrill.
    Men er det mon bedre? Ville man kunne spare på træet / få hurtigere opvarming?

    1. Jeg er helt sikker på at hvis du indkapsler bålet på en eller anden måde vil det give bedre udnyttelse af brændet.

     1. Hej igen.

      Jeg har flyttet mit setup til en Weber kuglegrill – boret hul i bunden til rør osv.
      Men selvom spiralen er fyldt med kul og der er 300 grader når låget er lukket, så er varmeoverførslen er nok alt for lille. Jeg kan måske får 38 grader varmt vand ud (23 ind), men det er langt fra de 60 jeg kan opnå ved at lave bål.
      Men mon ikke det skyldes at flammer er 1000-1400 grader?
      Tvivler på man kan gøre det bedre end med dit bål setup…

   4. Hej
    Jeg går og fifler med den løsning med filter pumpen. Kan du vise hvordan det er sat sammen?

 4. Hej Steen
  jeg kan læse du nu har den tilsluttet poolpumpen, og det kunne jeg også godt tænke mig at gøre, men har lige et par spørgsmål jeg håber du kan hjælpe med 🙂
  1. kølespiral findes i ø19 og ø24, hvad er bedst at bruge?
  jeg tænker at pool slange er ø38mm og hvis vandet strømmer for hurtigt igennem, så bliver det ikke varmet nok op..?? samt trykket kan blive for stort hvis pool pumper for meget…
  2. hvor har du købt overgange fra ø38 (poolslange) til 1/2″ (køle spiral)?
  jeg tænker selv lidt denne for at kunne skifte mellem varme spiral og normal drift
  https://www.eurotoys.dk/product/Bypass_Swim_Fun_Reservedele_1572.asp?site=76&vn=321-001572
  3. hvor stor er din pool? min er 16m3 og tænker om det er ok
  tak
  mvh
  Claus

  1. Min pool er slet ikke så stor som din. Min er kun 2,5 m3. Jeg ville vælge ø24 spiralen. Jeg har sat en ventil i loopet, så jeg kan regulere flowet. Det må ikke flowe for langsomt gennem spiralen, for så risikerer du at det koger.

   Faktisk er jeg gået tilbage til en dykpumpe, da min poolpumpe var for asmatisk, og en tilstrækkelig kraftig poolpumpe er langt dyrere end en dykpumpe.

   Jeg skal nok få lavet en frisk artikel/video med mit nuværende setup en af dagene 🙂

   Om det er nok til en pool af din størrelse… Jeg har beregnet effekten af mit setup til omkring 6 kW. Med de 6 kW kan jeg opvarme min pool fra 18 til over 30 grader på 4-5 timer.

   Det kommer lidt an på dine ambitioner. Vil du kunne gå fra 18 til 30 grader på 4-6 timer, skal du have en del mere effekt.

   Større bål+spiral?

 5. Rigtig fed ide, som skal afprøves.
  Hvordan har du koblet poolpumpen på? Har du lavet nogle overgangsstykker eller lign.?
  Jeg tænker at vores pumpe kører med 1″ slanger men spiralen her er jo væsentlig mindre. Man risikerer vel at drossle/skrue ned for gennemløbsmængden.

  1. Jep. Jeg har 3d printet overgange fra 38mm poolslange til almindelig haveslange.

 6. Tak for den gode beskrivelse. Jeg vil prøve i år med spiral og pumpe. Er det pumpen der trækker vandet op igennem spiralen eller hvad er det, der får vandet til at løbe igennem?

  1. Ja du kan bruge en poolpumpe – hvor du normalt får et filter med i købet. Alternativt kan du købe en dykpumpe i et byggemarked.

 7. Hej alle
  Da jeg har en pool der er lidt større ca 13000L har jeg valgt en lidt anden løsning.
  Tager min dykpumper og leder vandet op i min højtryksrenser med varme det har dog den ulempe at det larmer lidt.

 8. Mik tanke går på at valse en spiral på arbejdet i ø33/34mm rustfri rør.
  Og så smide i bålfadet med en dykpumpe. – vil det kunne løbe for mig.?
  Det er en pool med 17.000 liter vand.

  Lasse

  1. Hej Lasse.
   Jeg har en pool på 12000. L
   Jeg har lavet et bålsted i en tromle fra en vaskemaskine. Det ser rigtigt fint ud når det er mørkt. Men det smarte er at du koncentrere varmen op gennem hullet, jeg har lavet en galvaniseret stålplade ø ca. 45 cm. På den plade har jeg monteret min spiral. 6 m. 20mm rør. Og den passer ned i vasketromlen. Så spiralen hænger ned i bålet og pladen holder igen på varmen, den er selvfølgelig ikke tæt foroven, så røgen kan stadig komme ud. Jeg varmer en gang i mellem og har en temperatur på 30 – 33 grader. Jeg bruger min sandfilter pumpe og det virker fint.
   Min pool står i en ramme med lægter og 30 mm flamingo under poolen og overdækket med et 10 mm termo-tag om natten.

 9. Hmmm, vældig fin ide med en dykpumpe…. men som tidligere nævnt så er der jo strøm på skidtet og ja jordforbindelse.

  Men i de fleste sæt følger der jo ekstern pool filter pumpe, den slange som fører det “rene” vand ud af pumpen, den kan man vel skære over og lede hen til den opvarmede spiral og så fra spiralen videre til poolen igen ?

  Uhm det skal vist prøves den her sommer takker for tippet 🙂

  1. Du kan sagtens bruge din filterpumpe istedet for en dykpumpe. Det har jeg også gjort med success. Problemet med en filterpumpe (hvis det er en af de billige) kan være at flowet er for lavt, så vandet bliver for varmt.

   1. Har du et bud på, hvilket flow der skal til, for at vandet ikke bliver for varmt?

  1. Den løsning fungerer helt sikkert fint -og er meget nemmere end at fedte med bål alt muligt. Men det er dyrt i strøm!

 10. hvor køber i jeres spiraler henne? jeg syntes de billigste jeg har kunne finde koster i omegnen af 7-800 kr..

 11. Hejsa, er der evt nogle som kan hjælpe her, vi har et lille have bassin som rummer kun 700 liter vand, hvis man skal have en simpel varmepumpe så vi kan få varmt vand uden den koster 1500 kr eller noget hvad skal man købe??

  Mvh Michael

 12. Hejsa,

  Vi har et bassin / pool fra intex på 700 liter, som vi gerne vil have varmet vandet op i, hvad kan man gøre der hvis vi hverken har kuglegrill eller noget i den stil og som ikke koster en bondegård ??

  Mvh Michael

  1. Hvis du har et skur eller en garage med sort tag er den billigste løsning nok en lang haveslange lagt ud på taget som du cirkulerer vandet igennem.

   1. Det er faktisk lidt den overvejelse, jeg går med – bare ikke haveslange men gulvvarmeslange (100 m, malet sort og lagt på fladt tag. Hvordan tænker I med fittings her og vil det give noget i forhold til en pool på 10.000 L?

    1. Det vil helt sikkert give noget, men 10.000 L er en stor pool, så du kommer nok til at væbne dig med tålmodighed. Fittings tror jeg ikke ikke er noget problem – jeg tror du kan få gulvvarme-til-BST 0,5 tomme, og så en 0,5 tomme til gardena kobling f.eks.

 13. Er der nogen, som har fundet en adaptor til overgangen mellem den store slange fra poolpumpen (Intex filterpumpe, slange ø32) til en haveslange?

  1. Jeg designede og 3d printede dem selv. Er der interesse for det, så kan jeg lægge mit design op på thingiverse.

  1. Hej Max,
   Med den mængde vand skal der nok fyres ret længe før effekten kan mærkes 🙂

  1. Hej Malene,
   umiddelbart burde det virke, blot vil det tage længere tid når der er en større mængde vand der skal opvarmes.
   / Steen

 14. Det skal prøves, tak for en fed ide 🙂
  Forsøget skal prøves her til foråret.
  Ved du om der er nogen risiko ved Klor/salt der går i forbindelse med nogle metaller i den der regnvandspumpe, eller klor der bliver varmet op… dampe?

  Håber du har tid til at svare tilbage.
  Bedste hilsner
  Thomas

  1. Hej Thomas,
   Jeg er ikke materialespecialist, men det TROR jeg ikke er noget problem. De pumper består af plastic, så der burde ikke være problemer. Eneste potentielle problem jeg er bekendt med er, at klor reagerer med kobber og derfor skal kølespiralen være f.eks. af rustfrit stål.

 15. TAK for din gode ide 🙂
  Jeg har lavet samme set-up i et 12.000 liter bassin og umiddelbart virker systemet… du skriver din pumpe kører på ca. halv kraft – Mit spørgsmål er (måske lidt dumt) men hvordan “skruer” man ned for dykpumpen så den kun pumper på halv kraft ?
  P.S det er en dykpumper fra Jem & Fix som Malene linker til i tidligere indslag

  1. Det var en lidt klodset formulering. Pumpen kører for fuld kraft, men jeg har en ventil der er omtrent halvt lukket.

 16. Dejligt simpelt setup som helt tydeligt virker efter hensigten.

  Skulle man forbedre på det.
  Ville jeg vælge noget andet end billigste haveslange, tryktabet er enormt og det må blive deformt over tid af varmen.
  Fx pelrør.

  Desuden skal du have forkortet din afstand fra bål til vandbassin.

  Jeg forestiller mig at det er fordi du er forsigtig og frygter at en glød kunne lave hul i bassinet.
  Men det kan vel sikres med en passende læskærm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.