Tele2017: Mine kommentarer (og min præsentation)

D. 11/10/2017 deltog jeg i Tele2017, hvor branche og politikere mødes for at snakke om teknologiske trends og politiske tiltag indenfor bredbåndsudrulning i Danmark og Europa.

Jeg var inviteret til at tale om den teknologiske status og fremtidige trends for bredbånd over kobberkabler (xDSL) og andre talte om DOCSIS3.1, Wi-Fi, 5G og selvfølgelig fiber.

 

Teleministeren kom og talte, og dagen blev rundet af med en politisk paneldebat hvor det kommende teleforlig blev diskuteret, og selvfølgelig hvad man fra regulatorisk side kan gøre for at fremme bredbåndsudrulningen i Danmark samtidig med at teknologineutralitet og fair konkurrencevilkår opretholdes.

Teleprisen blev (velfortjent) uddelt til Guldborgsund kommune der har taget deres rolle i sikringen af bredbånd til deres borgere seriøst.

 

I nedenstående video fortæller jeg lidt om mine indtryk fra dagen, og runder af med at holde min egen præsentation til dem som har lyst til at høre hvad der foregår på xDSL, når man løfter blikket op fra den nationale andedam og kigger lidt rundt omkring i resten af verden.

 

2 meninger om “Tele2017: Mine kommentarer (og min præsentation)”

 1. Hej
  Jeg bor i Stenløse, og i vores område er det kun muligt at få internet på de to kobberledninger. Jeg har normalt 17 Mbit.
  En tidligere kollega der bor ca 100m fra mig gik fra 28Mbit til 40 ved at skifte fra tdc til Hiber, bruger de forskellige derop på centralen eller er det routereren eller hvad gør forskellen?
  Har prøvet at kontakte tdc men det er ikke muligt at komme til at tale med en der ved noget om div teknik og fremskudte centraler. Hvad tror du det er der giver så stor forskel i hastighed?

  1. Hiper benytter mig bekendt eBSA (Bit streamaccess) hvilket vil sige, at de benytter samme DSLAM som TDC. Så hastigheden BURDE være forholdsvis uændret.

   Men der kan jo have været en defekt i installationen som blev løst da TDC teknikeren kablede om i forbindelse med overdragelsen af linjen. Eller måske hans gamle TDC router var delvist defekt (eller bare gammel), så da den nye Hiper-router blev tilsluttet kom hastigheden op på hvad den burde have været allerede på TDC linjen. Det er gætteri fra min side, da det er svært at sige, uden konkrete tekniske før/efter målinger.

   Det kan også være at Hiper er mere optimistiske ved valg af linjeprofil. TDC har historisk været ret konservative (højere hastighed = højere risiko for ustabilitet).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.