Asus RT-AC86U: En god Wi-Fi router!

Asus kan med RT-AC86U ikke beskyldes for at have mundrette navne til deres routere, men det er nemt at tilgive!

Kigger vi på stabilitet, rækkevidde og performance har Asus nemlig med denne model ramt næsten plet. Til ca. 1500 kr er den ikke i det billige segment, men jeg mener den er alle pengene værd og den tæsker langt dyrere routere i performance testene!

Jeg udsatte routeren for den samme testsuite på min testplatform fra QA Cafe som D-Link DIR-809 fejlede så miserabelt. Resultatet er meget bedre, men jeg faldt dog over en enkelt (ret pinlig) fejl som er sikkerhedsrelateret. Men da den i praksis med stor sandsynlighed ikke kan udnyttes, så trækker det ikke så meget ned i det samlede indtryk. Se en gennemgang af fejlen i videoen nederst i posten.

Asus RT-AC86U skiller sig i særlig grad ud fra mængden, når man kigger på Wi-Fi.

Specielt på 5 GHz er udstrålingskarakteristikken særdeles imponerende, som du kan se i nedenstående polære plot. Den ideelle karakteristik er en perfekt cirkel og i Asus’s tilfælde kommer vi tættere på dette end jeg nogensinde har set på alle de produkter jeg har testet.

Udstrålingskarakteristikken på 5 GHz er meget imponerende

Til sammenligning kan vi f.eks. kigge på en (iøvrigt udmærket performende) Airties 4920, hvor der er en tydelig ubalance til siderne.

Der er kælet for antennerne, og det viser sig i performance testene, hvor Asus RT-AC86U tæsker alle de routere jeg før har testet. På kort rækkevidde måler jeg 750 Mbps i throughput mod en 3×3 klient, og dermed er vi særdeles tæt på den praktisk opnåelige maksimale hastighed.

Endnu mere imponerende er det, når jeg udsætter routeren for mine svære test cases. F.eks. med en iphone mellem stueetagen og min kælder, hvor en ældre standard router fra Fullrate kun kan opnå omkring 2 Mbps, og min hidtil bedst ydende router kunne opnå 13 Mbps rydder Asus RT-AC86U totalt bordet med voldsomt imponerende 163 Mbps!

Strømforbruget har tidligere været et af mine kritikpunkter når jeg har testet Asus routere. Specielt RT5300 havde et grotesk højt idle strømforbrug på 15W. Det ser ud til at Asus har mere fokus på dette nu. RT-AC86U forbruger knap 7 W i IDLE hvilket svarer til en årlig besparelse på næsten 160 kr i forhold til RT5300. I disse klimabevidste tider er det måske mere relevant at sige at det reducerer din klimabelastning med 20 kg CO2 om året.

Alt i alt er det en virkelig solid router vi her har fat i, og den er klart et kig værd, hvis du står og mangler en ny router.

På en skala mellem 0 og 10 vil jeg give den en solid 9’er!

Se videoen hvor jeg gennemgår alle testene her. Den er som sædvanlig lang, og derfor kan du finde en indholdsfortegnelse under videoen så du kan springe til de dele som er relevante for dig.

9 meninger om “Asus RT-AC86U: En god Wi-Fi router!”

 1. Hej Steen

  Tak for endnu en fantastisk test. Jeg synes det kunne være utroligt interessant med en test, hvor du kigger på problemstillingen med om man skal anvende samme eller forskellige SSID for 2.4 og 5 GHz? Jeg synes ofte, at det er 2.4 netværket der bliver valgt i den sammenhæng? Det kunne også være fedt, at få en video om Wifi 6?

 2. Tak for endnu en fantastisk test. Jeg synes det kunne være utroligt interessant med en test, hvor du kigger på problemstillingen med, om man skal anvende samme eller forskellige SSID’er til 2.4 og 5 GHz netværket? Jeg synes ofte, at det 2.4 netværket der bliver valgt hvis man anvender samme SSID? Det kunne også være fedt, hvis du kigger på Wifi 6 på et tidspunkt? Asus har f.eks. nogle forskellige AX routere.

  1. Hej Sune,

   En video om et versus to SSID kommer. Jeg skal lige tænke igennem hvordan jeg kan designe nogle tests som på en ordentlig måde kan vise effekten, så det går lidt tid.

   Ieee 802.11ax kommer – jeg skal bare lige have fingrene i en router som kan ax – og også en klient som kan det.

 3. Hej Steen. Tak for alle dine gode videoer! Jeg har to ønsker til emner, jeg håber du vil putte i din pulje af mulig fremtidig nørderi:
  1) Hvordan laver man bedst et WiFi netværk derhjemme over 3 eller flere etager? (en problemstilling du jo sikkert selv har arbejdet med derhjemme 😉
  2) Jeg har bla. på baggrund af din anmeldelse i sin tid investeret i Synology RT-2600ac, og er hver dag meget glad og tilfreds med den! Den har ligesom i din seneste anmeldelse af Asus en ret grundig ‘Threat Prevention’ som jævnligt fortæller mig, at den har blokeret diverse trusler. Nogen kan jeg se er harmløse, og andre kan jeg ikke gennemskue, så måske du kunne prøve at fortælle lidt om teorier olign i de der indbyggede threat preventions, og om de kan bruges til noget?
  På forhånd mange tak og endnu engang tak for dine grundige videoer!

 4. Hej Steen

  Læser med både her og på rec.dk, men tænker mit spørgsmål, har større change for at fange din opmærksom hed her.

  Kunne det ikke være sjovt, at prøve at lægge en anden firmware ind, f.eks. dd-wrt el Tomato, om dette vil have nogen som helt indvirkning på routerens udstrålingskarakteristik.

  Bare en tanke.

 5. Hej Steen

  Læser med både her og på rec.dk, men tænker mit spørgsmål, har større change for at fange din opmærksom hed her.

  Kunne det ikke være sjovt, at prøve at lægge en anden firmware ind, f.eks. dd-wrt el

  1. Hej Palle,
   Jo det kunne være interessant, og jeg kan da heller ikke afvise at jeg gør det på et tidspunkt. Mit problem er ikke manglende ideer, men manglende tid! 😛

 6. Hej Steen,

  Stor ros til alle din tests og resultaterne.

  Jeg har kæmpet lidt med en RT-AC86U i august til november 2019, men stødte desværre på lidt udfordringer med Wifidelen, da den indbyggede broadcom wifi chip ikke helt kunne stå distancen. Jeg måtte tilbagelevere routeren og gå tilbage til min RT-AC68U, som har været bundstabil i en lang årrække, men den kan. desværre ikke stå distancen ift 1GB WAN fiber… (leverer kun 500 mbit angivelsen på 1GB wan 🙂 ).

  Som kom byttemiddel til en ROG GT-AX11000 også fra Asus. Alt var godt, men…. så begyndte routeren at genstarte flere gange daglig, trods ny firmware, trods nye beta udgaver, der blev sendt direkte til mig…
  Har nu kæmpet i over et år med en ustabil router og ustabil firmware. Og selvom jeg har været i pænt tæt samarbejde med Asus HQ, da deres first og second line ikke kunne hjælpe, så er routeren (denne ene) nu blevet har tilbagekaldt for at give Asus mulighed for finde en evt. HW fejl.

  Hvad gør en klog mand nu?

  Dbh

  Henrik

  1. Hej Henrik,
   Tak for din tilbagemelding.
   Det lyder da som om du er enormt uheldig med dine routere! 🙁
   Jeg har ikke lige hørt om de specifikke problemer du slåsser med. Dårlig ydelse kan vre en blanding af mange faktorer, hvoraf routeren kun er en del, men spontane reboots peger specifikt på routeren. Selv hvis de normalt laver god kvalitet, kan alle producenter jo komme til at lave en mandagsmodel. Måske du skulle overveje en anden producent, hvis du har haft så dårlige oplevelser med Asus?
   // Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.