WiFi test: Unifi Dream Machine, Del 1

Turen er kommet til Unifi Dream Machine (UDM) fra den amerikanske virksomhed Ubiquiti. Jeg har selv benyttet Ubiquitis produkter de senere år herhjemme og min generelle holdning er, at de laver kvalitets produkter til en rimelig pris.

Anmeldelsen er delt op i to dele: Denne første del, hvor jeg beskriver enhedens features og installationsoplevelsen. Anden del kommer til at handle om de konkrete testresultater, ydelse, strømforbrug osv.

I grove termer tilbyder Ubiquiti to Wi-Fi produktlinjer:

  • Amplifi: En consumer løsning til slutbrugeren. En high-end wifi extender løsning til brugere der ikke er interesseret i at pille. Meget nem installation men begrænsede muligheder for at tilpasse eller skalere.
  • Unifi: En pro løsning til erhverv eller avancerede forbrugere. Kan skalere fra et enkelt hjem til 100vis af accesspunkter og 1000vis af klienter. Særdeles mange muligheder for at pille og justere.

Som navnet antyder er der her tale om et produkt fra pro serien, men i dette specifikke tilfælde er det et entry level produkt som er målrettet den avancerede bruger der giver en nem vej ind i Unifi økosystemet.

En UDM er nemlig en kombination af flere systemer: Et Wi-Fi access punkt, en router med avancerede security features og en management instans til unifi controller softwaren. Dermed er det en smal sag at tilføje flere access punkter, POE switche osv til dit setup og de vil alle blive managed af den indbyggede Unifi controller.

Til erhvervskunderne (og nørder med større tegnedreng) findes der en UDM Pro model i rackformat med væsentlig højere ydelse men uden indbygget Wi-Fi.

Hardware og features

Selve dimsen er tydeligvis designet til at stå fremme – den har den samme lækre ‘cremede’ overflade som f.eks. Google Wifi men jeg bemærkede en ting det potentielt kan være problematisk ved at have den stående frit fremme: Der er en indbygger blæser. Den larmer ikke meget, men erfaringsmæssigt kan blæsere støje efterhånden som de bliver slidt eller fyldt med støv. Så det skal man lige være opmærksom på.

Featuremæssigt er der tale om 4 gigabit ethernetporte (uden POE) og dual band 2,4 og 5 GHz Wi-Fi. Der er ikke understøttelse for wifi-6 (ieee 802.11ax), men man kan selvfølgelig tilføje nogle af de nye wifi-6 accesspunkter efterfølgende. Det er en ganske potent lille boks med en 1,7 GHz quad core ARM cortex-A57 CPU, og på papiret kan den levere 850 Mbps throughput med IDS/IPS enablet.

Installationen

De gange hvor jeg har installeret unifi udstyr har jeg brugt en browser, men ud over via browser kan man også bruge en app til at installere UDM. Det forsøgte jeg, men absolut ikke uden problemer. Se videoen nederst for et indblik i den kamp jeg måtte gå igennem. Jeg gav op og gjorde det gennem browser istedet hvilket virkede fint – og for en ordens skyld prøvede jeg at factory resette og endelig lykkedes det mig at også installere gennem APPen. Ikke just en “drømme oplevelse” 🙁

I nedenstående video kan du se den første del af testen hvor jeg installerer og gennemgår featuresættet. Der er RIGTIG mange features i Unifi serien, hvilket afspejles i videoens længde! Som sædvanlig er der en indholdsfortegnelse i beskrivelsen så du kan hoppe mellem de dele du finder interessant.

Næste del med alle tests og min endelige konklusion kommer om en uges tid.

2 meninger om “WiFi test: Unifi Dream Machine, Del 1”

  1. Hej Steen,

    Tak for to rigtig gode videoer om UDM. Jeg har haft to UDM’er sat op og har masser af erfaring med Asus RT-AC86U og f.eks. RT-AC5300. Asus har bedre throughput og range MEN jeg undrer mig at UDM klarer sig så dårligt. Jeg tænker om du har kørt med default bandwith som er 40Mhz på Unifi og som er 80Mhz på AsusWRT?

    At skifte UDM til at køre på 80Mhz gør en kæmpe forskel har jeg i hvert fald selv erfaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.