Opsang til de IT professionelle

Læserbrev sendt til V2.dk i forbindelse med kommunalvalget 2013. Stadig relevant, så jeg tager den med her. 

Trine Bramsens indlæg om TOR har forståeligt nok affødt en masse kommentarer. Trine har sikkert mange kvalifikationer, men IT kundskaber og Nørd-tække kan næppe siges at være iblandt dem.

Der er masser af fokus på IT i det offentlige for tiden. Digitaliseringen vælter i stride strømme ned over vores syndige hoveder, men guderne skal vide at der er behov for større fokus på planlægningen, implementeringen, driften af IT i det offentlige. Det bliver der lystigt skrevet om her på version2.

Men jeg bliver lige nødt til at placere bagdelen i klaskehøjde: kære med-Nørder, vi har selv en stor del af ansvaret for problemerne!

Det må vel efterhånden fremgå tydeligt for selv den mest tungnemme, at politikerne ikke lytter til eksperterne. Diskussionen om e-valg i foråret er et godt eksempel hvor min personlige favorit var kommunalordføreren for Socialdemokraterne Simon Kollerup’s svar på eksperternes kritik: ”Min politiske vurdering er, at vi med e-valg kan få et mere sikkert valg …”.

Når jeg så ser kommentarer om at vi ligeså godt kan stemme blankt, og at alle politikere er idioter bliver jeg sur. Kære alle, det er vores pligt i et demokratisk samfund at løfte i flok, og det vil sige at hvis man kan se et problem, og der ikke er nogen nuværende politikere som lytter, så søg dog indflydelsen direkte. Her på version2 befinder der sig en enorm talentmasse som virkelig kunne gøre en forskel. Det er sgu lidt for nemt at sidde bag skærmen og bitche. Tænk hvis vi kunne få bare en IT-professionel ind i hver kommune, som kunne være fornuftens stemme, når resten af kommunalbestyrelsen får endnu en ”god ide”. Sikre at nye systemer bliver ordentlig specificeret, implementeret og ikke mindst testet før idriftsættelsen.

Det smukke med en IT-dagsorden er jo, at den ret beset er apolitisk, så det er jo bare at vælge det parti man nu er mest enig med. Hvis der ikke er nogen partier så er det jo så smart ved et kommunalvalg, at man blot skal have samlet mellem 25 og 150 underskrifter afhængig af kommune eller region, og så kan man give den gas med egne holdninger på helt egen lokalliste. Der er INGEN undskyldning!

Jeg stiller selv for første gang op som kandidat i Rudersdal kommune med en skarp IT dagsorden. Rudersdal har som så mange andre kommuner haft travlt med at indføre diverse IT systemer med varierende held, og det ses tydeligt på de efterfølgende kvaler for borgerne at man ikke har gjort sig det klart hvad brugernes forventninger og behov egentlig er. En borger har f.eks. brugt samlet 300 timer over en 8 måneders periode på at finde en institutionsplads til sit barn. Det nye IT system er nemlig indrettet således at man manuelt skal søge på datoer for at se om der er ledige pladser. Det skal man så gøre hver dag, da ledige/optagede pladser selvfølgelig ændres løbende. Her gik jeg og troede at IT skulle fjerne manuelle arbejdsgange, ikke skabe dem. Dette blot et blandt mange eksempler, og jeg er sikker på at man i samtlige kommuner kan komme med tilsvarende eksempler.

Kommunalpolitik er ikke et karriereønske for mig, jeg har allerede en meget mere spændende og væsentlig mere lukrativ karriere i det private erhvervsliv, men det er nødvendigt at nogen gør det. Og med digitaliseringsstrategien for de kommende år bliver det mere og mere nødvendigt. Jeg ville ønske mig at jeg ved vælgermøder ikke var den eneste som forsøger at italesætte behovet for mere professionel tilgang til IT i kommunerne. Det er ikke et nemt emne at få vælgerne med på, da bullshit-faktoren er ret lav i forhold til fraser som ”fremragende børn skal have fremragende skoler”.

Husk i det mindste at stemme på tirsdag – alt andet er for fesent.

 

Steen Garbers Enevoldsen, M.Sc.EE.

Kandidat for Liberal Alliance i Rudersdal Kommune

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.