En spændende uge i 1993

Jeg faldt lige over dette billede under en (hårdt tiltrængt) oprydning og tog derfor en tur ned ad memory lane. Derfor vil jeg da lige beskrive hvad man kunne kalde en spændende uge, som jeg oplevede dengang som FN soldat under borgerkrigen i det hedengangne Jugolavien.

Billedet er taget i nærheden af Zenica i Bosnien-Hercegovinia i sensommeren 1993. Vi kom kørende i en lastbil med 2000 liter benzin og et antal gasflasker på ladet.
Dengang under borgerkrigen var den slags i høj kurs, og hele det krigshærgede område var totalt lovløst. En af de mange lokale millitser havde derfor lagt sig i baghold. Da de begyndte at skyde jokkede jeg sømmet i bund, og heldigvis slap vi igennem (der havde allerede været adskillige eksempler på, at FN soldater var blevet slået ihjel for ressourcer). Det lykkedes dem dog at få et par træffere i min lastbils venstre bagdæk og nav.
 
Til trods for det flade dæk kunne vi heldigvis køre derfra og endte i nærheden af checkpointet ved Zenica Flyover, hvor billedet er taget. Radiodækningen var elendig i bjergene og vi kunne ikke få fat i HQ og tilkalde forstærkninger. Vi var kun min lastbil og en GD og havde kun lette våben (den rute var hidtil blevet betragtet som relativt sikker). “Soldaterne” ved checkpointet strakte hals og virkede interesseret i os, hvilket ikke var særlig betryggende, og vi stod og snakkede om, hvad fanden gør vi nu?
 
Til alt held kom der en engelsk patrulje i en let kampvogn (en Warrior) forbi, som vi fik vinket ind til siden. Soldaterne ved checkpointet mistede derved interessen for os, og englænderne havde en kraftigere radio så vi kunne “ringe hjem”. Jeg skiftede det punkterede hjul og fandt en pind som jeg snittede til og bankede ind i hullet i navet, så vi kunne “humpe” hjem til lejren.
 
Senere hjemme i lejren hjalp jeg mekanikeren med at fixe navet og vi fandt et panserbrydende projektil inde i klokken der beskytter hjullejet.
kugle
Medens vi gik og rodede med lastbilen blussede kampene i området op, og en stilling et par hundrede meter fra os kom under beskydning af fladbaneskyts. Vi hørte den brusende lyd af granaten passere over vores hoveder og et sekund senere slog granaten ned ca 150 meter uden for lejren. Bzzzzz-DING sagde det, og det metalfad der lå på arbejdsbordet og vi opbevarede møtrikker i, røg på jorden med et rabalder. Det var et fragment fra granaten som var fløjet i en bue ind over de defence walls som lejren var omkranset af:
fragment
Fragmentet er knap 2 cm, og det er nemt at forestille sig hvor megen skade sådan en klump metal kan gøre, hvis den passerer gennem kroppen. Krig er noget lort!
Som sagt, det var en spændende uge dengang i 1993.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.