Livsfarlig elspareskinne

Denne post er en opsamling af mine oplevelser med en billig elspareskinne, der viste sig at være af livsfarlig dårlig kvalitet.

I forbindelse med mine bestræbelser på at spare strøm, købte jeg en elspareskinne fra AV-cables. Til kun 100 kr var den billig, og jeg havde da heller ikke forventninger til at modtage et “B&O-lækkert” produkt.

Nysgerrig, som jeg er, ville jeg lige se hvordan de havde valgt at konstruere enheden. Jeg tændte derfor for kameraet og fandt skruetrækkeren frem. Jeg er chokeret over hvor dårlig kvaliteten af dette produkt er!

Se videoen her – og undskyld sproget!

Forbindelsen mellem 230V kablet og messingskinnen er simpelthen så dårligt udført, at kun omkring 20% af kablet reelt har forbindelse. På en forbindelse der er beregnet til at bære over 2000W er det decideret farligt!

Jeg tog fat i AV cables, hvor jeg købte strømskinnen og de reagerede præcist som en seriøs forretning skal gøre ved omgående at stoppe salget af det pågældende produkt. Stor ros til av-cables.dk!

Jeg fortæller lidt om dialogen med av-cables i denne video og foretager en test af hvor brandhæmmende plasticen er. Og griner jeg lidt over strømforbruget, da jeg målet at elSPAREskinnen i sig selv bruger næsten 3 Watt. Det burde være en brøkdel! Det viser sig dog at jeg tager fejl: Det reelle strømforbrug er acceptable 0,5Watt. Mere om det længere nede i artiklen.

Vi spoler tiden ca 6 uger frem, hvor jeg ikke hører noget. Jeg tager fat i av-cables for at høre om importøren er vendt tilbage.  Intet. Til gengæld indvilliger av-cables i at udlåne fem yderligere enheder til mig så jeg kan se om min egen elspareskinne blot var et enkeltstående tilfælde.

Desværre viste testen at det slet ikke er et enkeltstående tilfælde. Min test viste at 50% af enhederne er behæftet med så alvorlige fejl, at det kan have betydningen for forbrugerens sikkerhed ved anvendelsen. Sagt med andre ord, er de brandfarlige!

Jeg lister de fejl jeg opdagede i nedenstående tabel (enhed#6 er den oprindelige strømskinne):

resultater

Ud af de fem nye strømskinner er tre fejlbehæftet, og de to med kritiske fejl. Konklusionen er dermed at halvdelen af de testede strømskinner er farlige og dette produkt burde dermed ikke findes på markedet. Ovenstående er er min personlige mening. Jeg har taget fat i de relevante myndigheder i form af sikkerhedsstyrelsen som nu vil undersøge sagen og forhåbentlig ender det med en tilbagekaldelse.

Se min gennemgang af resultaterne og konklusionen her:

Hvis du har lyst til hele historien så har jeg filmet gennemgangen af alle fem elspareskinner her. Den er lidt lang (35 minutter).

Korrektion: I starten brokkede jeg mig over at strømforbruget var alt for højt, men det viste sig efterfølgende at jeg blev snydt af at min belastning (en halogen lampe med integreret strømforsyning) i slukket tilstand faktisk stadig har et forbrug på >2 Watt. Det beklager jeg. Jeg er åbenbart omgivet af strømtyve 🙁

Det reelle strømforbrug er 0,5 Watt, hvilket er acceptabelt, så kritikken går udelukkende på sikkerheden i produktet.

GDS-elspareskinne

Afslutningsvis en lille GDS-video, hvor jeg modificerer strømskinnen til at aktiveres ved strømmen fra TV’ets USB stik.

4 meninger om “Livsfarlig elspareskinne”

 1. Hej
  Tak for info 🙂
  Hvilke elspareskinne skal man så købe?
  Er lidt på herrens mark her 😉

   1. Tak for tests. Skræmmende! Har du testet den du linker til i ovenstående svar? Og hvad med strømspike problemet, når elspatreskinnen slår til. Er det rigtigt at det forringer levetiden på de tilsluttede slaveapparater? Skal bruge den til en forstærker, der så aktiverer tilsluttede apparater.

    1. Hej Peter,
     Jeg har ikke testet den.

     Jeg kan ikke se det skulle skade de tilsluttede apparater når elspareskinnen slår til. Det er jo blot et relæ. Set fra slaveapparaterne synsvinkel er det præcist det samme som hvis der blev tændt på en stikkontakt.

     // Steen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.