Wifi hastighed: Er der forskel mellem klienter?

I forbindelse med alle de wifi tests, jeg har udført lavede jeg en lille hurtig video hvor jeg sammenligner to smartphones for at illustrere den pointe, at din wifi oplevelse i høj grad også afhænger af hvilken klient du benytter.

Nogle folk har kritiseret testmetoden, og derfor vil jeg lige uddybe med flere data.

Min demo som I kan se her består i al sin simpelhed i, at jeg placerer to telefoner ved siden af hinanden og laver en hastighedstest på begge. Seere påpeger, at når jeg tester simultant, så kan de to telefoner påvirke hinanden hvilket ikke kan afvises. Derfor vil jeg gerne forklare, hvorfor jeg alligevel valgte at foretage testen på denne måde:

For det første, så afspejler testen de resultater jeg får, når jeg tester enhederne individuelt – ikke med en app, men med reel throughput måling.

For det andet, så vurderede jeg, at denne måde var den mest pædagogiske måde at illustrere min pointe på, når det skulle være en kort video. Hvis testene blev vist hver for sig, så frygtede jeg at få skudt i skoene at jeg havde manipuleret setuppet mellem de to tests.

Smartphones må siges, at være et følsomt emne og den mindste kritik at en model kan hurtigt afstedkomme voldsomme reaktioner. Jeg må indrømme at jeg aldrig helt har forstået den nærmest religiøse dyrkning af producenter, som man kan opleve inden for tech. AMD vs. Intel, Canon vs Nikon, Apple vs Android, osv. Jeg benytter selv en skønsom blanding af apparater derhjemme: iMac, Macbook, iPad, Android telefon, iPhone, iPad, Diverse linuxkværne og endda en enkelt windows maskine. De har alle deres styrker og svagheder.

Nå tilbage til sagen: Jeg viser i videoen, at der i denne specifikke test case er en betydelig forskel på wifi ydelsen mellem min Samsung S7 og min iPhone 6+

Lad mig substantiere min påstand med nogle flere eksempler. Disse målinger er foretaget som tre på hinanden gentagne throughput målinger af hver 5 minutters varighed. Graferne viser så sample-for-sample gennemsnittet for målingen. Trafikken er TCP der flyder mellem en server i netværket og klinten (vha. iperf). De enkelte målinger er foretaget, hvor klienten der måles på er den eneste associerede klient.

Jeg fik endvidere skudt i skoene at det bare er fordi jeg brugte en ISP-router at der var forskel, så jeg vælger i de nedenstående at vise eksempler på målinger med high-end routere, f.eks. en Asus RT-AC5300 router til over 3000 kr.

Først kælderen (den testcase jeg viste i videoen): Med Asus’en får vi noget bedre hastighed. Der er stadig forskel mellem S7 og iPhone, men ikke udpræget.

Lad os tage en af de andre udfordrende test cases: Mit soveværelse på første sal:

Samsung S7 Edge er mere end seks gange hurtigere end iPhone 6+. Det er en mærkbar forskel.

Vi kan prøve at skifte accesspunktet ud, så vi nu laver samme test med Samsung og iphone, men med Google OnHub:

Noget mindre forskel, men dog stadig til Samsung S7’s fordel.

Eller hvad med Synology’s helt nye RT2600ac:

Igen er Samsung hurtigere.

 

 

Betyder det, at alt der kommer fra Apple er lort?

Slet ikke! Lad os tage et par flere klienter med i testen. Router: Asus RT-AC5300, og nu med iPhone6+, Samsung S7Edge, en ældre Lenovo T430 laptop, en iPad air og en macbook pro.

Macbook pro banker alle, og ipad’en ligger på en delt andenplads.

Der er sågar test cases, hvor iphone6+ banker Samsung S7 edge. F.eks. denne – ca 10 meter og en lukket dør med glaspaneler mellem AP og klient.

Men min pointe – som er ganske velunderbygget – er, din wifi performance afgøres af tre grundlæggende elementer:

  1. Accesspunktet/wifi routeren
  2. Miljøet (dæmpning, støj, forhindringer, refleksioner, etc.
  3. Klienten

Og så forholder det sig nu engang sådan at når vi snakker lige præcis Samsung S7 edge og iPhone6+ i mit specifikke setup, ja så er Samsung S7 bedre end iPhone 6+ i de svære testcases. Dette er et faktum.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.