3D print: Fra idé til produkt

Jeg har en 3d printer og en god idé til en dims. Hvordan kommer jeg fra idé til færdig produkt?

Det fortæller jeg om i denne video.

For at lave et 3d print, kan man selvfølgelig bare downloade en færdig model fra Internettet, men hvor sjovt er det lige?

 

Det er da meget sjovere at lave tingene selv, så derfor har du brug for nogle værktøjer. Grundlæggende består processen i tre trin:

1. Design af 3d modellen

Her skal selve modellen designes. Det foregår i et specielt tegneprogram, præcis som hvis det var en almindelig tegning – blot med den ekstra dimension, så modellen kan have både længde, bredde og højde.

Jeg viser hele designet af en box til en Raspberry Pi Zero og et kameramodul i nedenstående video.

Der findes en række gratis værktøjer man kan bruge. Jeg bruger i denne demonstation Google Sketchup som er ret nemt at komme igang med. Hvis man har brug for mere avancerede funktoner vil jeg anbefale at man kigger på Fusion 360 fra Autodesk.

2. Forberedelse af model til print

Når modellen er designet, skal den oversættes til en sekvens af handlinger til 3d printeren. Dette gøres med et tool man kalder en “slicer”. Navnet giver mening hvis man tænker over hvordan en 3d printer egentlig virker: Det fysiske produkt printes et lag ad gangen. Sliceren snitter altså modellen i en række vandrette skiver, og genererer så en liste af kommandoer (f.eks. “flyt hoved 10 mm i X retning og 2 mm i Y retning, og tryk 1 mm plastic gennem dysen”) til printeren for hvert lag.

Det mest udbredte tool er Cura, som er lavet af Ultimaker (men mange andre printere understøttes også).

 

I sliceren kan man justere et væld af indstillinger for printeren. Hvilken temperatur skal plasticen smeltes ved? Hvor hurtigt skal dysen flyttes hen over emnet under print? osv. osv.

3. Print af modellen

Cura generer en fil med extension .gcode

Denne fil skal loades i printeren, og så er det bare at læne sig tilbage og vente på det færdige resultat.

Se hele processen i denne video:

11 meninger om “3D print: Fra idé til produkt”

 1. Spændende og god gennemgang. Lav gerne flere af dem. Evt. kunne du også vise nogle af de bedste ting du har printet på den. Får lyst til selv at investere i en 3D printer.

 2. Sådan en gennemgang er guld værd. Jeg har ikke en 3D printer selv men min ven har en. Jeg har virkelig haft problemer med at få de grundlæggende tegne principper på plads. Nu kan jeg komme videre. Mange tak.
  Gerne mere af den slags. Perfekt!

 3. Værktøjet som runder hjørner har jeg lidt problemer med at finde.
  Fra Sketchup (under window) går jeg ind i extension warehouse, og forsøger at søge efter det.
  Hvad hedder det helt præcist?

 4. Hej Steen

  Super fantastisk video – har selv lige købt en 3D printer – og jeg fik virkelig afklaret mange spørgsmål i den video.

  Forslag/spørgsmål:
  – Video, hvor man eksempelvis printer en figur (eks. en Lamborghini)? Hvordan laver man en 3D figur ud fra et billede man har set på nettet?

  1. Tak for de pæne ord, Nicolaj.
   Hvordan man kommer fra et billede til en vellignende 3d model er jeg nok desværre ikke den rette til at hjælpe med. Jeg er meget ‘ingeniøragtig’ i min tilgang. Jeg tror aldrig jeg har prøvet at printe eller designe noget som ikke var af funktionel karakter 🙂

   1. Hej Steen

    Tusind tak for dit hurtige svar.
    Skulle jeg finde et så kan jeg jo evt. sende dig et link.

    Mvh Nicolaj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.