Face-off: Netgear versus D-Link Wi-Fi extendere med PLA backhaul

Et face-off mellem to mid-range Wi-Fi extendere med PLA backhaul. De to modstandere er Netgear PLW1000v2 og D-Link DHP-W611AV.

En Wi-Fi extender benytter traditionelt selvsamme Wi-Fi til at forbinde fra extenderen og tilbage til din normale Wi-Fi router, hvilket i visse tilfælde kan være en ulempe. Den bedste løsning er altid at trække Ethernet mellem alle Wi-Fi AP’s, men en alternativ og meget nemmere løsning er, at benytte hjemmets elinstallation til at forbinde.

Denne teknologi kaldes under et hele PLC (Power-Line Communication) og enhederne kaldes PLA (Power-Line Adaptor).

En Wi-Fi extender som benytter selvsamme Wi-Fi til at forbinde tilbage til routeren vil i sagens natur ikke nytte i de situationer hvor den manglende dækning skyldes forhindringer, f.eks. etageadskillelser. Her kan PLC teknologi føre signalet tilbage gennem elkablerne.

Derved får man i princippet alle fordelene fra en løsning hvor der er trukket Ethernet mellem extender og Wi-Fi router, men man slipper for besværet med at trække kablerne.

 

Det lyder jo som den optimale løsning, men som bekendt vokser træerne ikke op i himlen, og i praksis lider PLA produkter under at man ikke let på forhånd kan forudse om løsningen kommer til at virke i ens hjem. Elkablerne er jo ikke just designet og installeret med henblik på at fremføre netværkssignaler. Kablerne kan være fordelt over flere faser, osv.

Men hvis det virker, så er det faktisk en ganske fin løsning. En anden fordel ved den slags produkter er, at de er supernemme at installere.

Findes der så nogle ordentlige produkter i denne kategori?

Jeg testede tidligere en TP-Link WPA4220, som koster i omegnen af 500 kr. Den test var ikke just imponerende, da enhederne reelt ikke kunne bruges i mit hjem. Grunden var at PLA linket ikke kunne række gennem mit elnet.

Denne gang prøver jeg at teste to produkter som ligger i prislejet 800-850 kr: Netgear PLW1000v2 og D-Link DHP-W611AV.

Kigger man på specifikationerne er de to produkter stort set ens, men testen viser alligevel markante forskelle både i stabilitet, strømforbrug og ydelse.

Begge enheder lider under at web GUI’en er sløv, men specielt på Netgear’en er den nærmest grotesk langsom.

Ingen af produkterne er helt problemfrie, men samlet set vinder D-Link testen.

D-Link fortjener også ros for at deres installation per default sikrer at linket mellem de to enheder er krypteret. Ved Netgear kræver det en efterfølgende aktiv handling af brugeren. Det er ikke ok i 2018!

Se hele testen her – bemærk videoen er lidt lang, men jeg har indsat en indholdsfortegnelse i beskrivelsen på Youtube, så du kan springe direkte til de dele der interesserer dig.

 

 

3 meninger om “Face-off: Netgear versus D-Link Wi-Fi extendere med PLA backhaul”

  1. Du måler jo samlet på PLA & WiFi speed. Kunne du ikke bruge et Ethernet-kabel til at isolere om NetGear’s cykliske drops skyldes PLA ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.