TEST: Dansk udviklet Wi-Fi extender: Wave2 Air fra DKT

For et stykke tid siden testede jeg DKT’s Wi-Fi extender med powerline backhaul som jeg var ret glad for. Nu er turen kommet til DKT’s tilsvarende model med Wi-Fi backhaul: Wave2 Air!

DKT er en dansk virksomhed og vi har dermed at gøre med en sjældenhed: Et dansk udviklet Wi-Fi produkt.

Jeg vil lægge ud med atter en gang at rose DKT for deres særdeles flotte returret. Når du modtager produkterne medfølger der en postlabel og hvis du af den ene eller anden årsag ikke er tilfreds med produktet eller ydelsen kan du indenfor 30 dage returnere produktet og få alle pengene tilbage. Du skal ikke engang betale for portoen.

Det er et meget stærkt signal at sende, og her ser vi et forretningskoncept som jeg vil opfordre andre producenter til at kopiere: Lav dine produkter så godt, at du tør give udvidet returret til kunderne.

Installationen

Det er lige så let at installere Wave2 Air som det var at installere Wave2 Powerline. Det eneste brugeren skal tage stilling til er, hvad skal netværksnavnet og WPA nøglen være. Alle andre beslutninger som kanalvalg, båndbredde osv. er taget af DKT og brugeren har ingen muligheder for at pille.

Det kan lyde afskrækkende for en nørd som mig der elsker at dimse med indstillingerne, og jeg vil nok heller ikke mene dette produkt er spot-on for den gennemsnitlige nørd. Til gengæld så tror jeg det er særdeles velegnet til nørdens forældre og andre der har brug for noget der bare virker uden at det forventes at man skal tage stilling til en masse uforståelige begreber!

Performance

Efter installation har jeg høvlet DKT enhederne gennem den sædvanlige test-suite med 5 forskellige klienter placeret 6 forskellige stedet i huset hvor jeg typisk bruger Wi-Fi. Desuden har Wave2 fungeret som mit daglige Wi-Fi setup i 2-3 uger så jeg har kunne danne mig en holdning til stabiliteten af løsningen ved normal daglig brug.

Ydelsen er acceptabel, men skuffende lav for et produkt i den prisklasse. Sammenligner jeg ydelsen med DKT’s egen powerline enhed der har identiske specifikationer for Wi-Fi interfacet ses forkellen tydeligt:

Bemærk de sidste 10-20 sekunder af grafen for Air-enheden. Her springer hastigheden op til samme niveau som powerline enheden. Den tendens har jeg observeret gennem flere tests, og min umiddelbare vurdering er, at det skyldes rate selection algoritmen der regulerer linkhastigheden for hver enkelt Wi-Fi klient baseret på dæmpning, støj osv er for følsom/pessimistisk. Wave2 Air enheden viser i bidder at dens Wi-Fi formåen faktisk kan matche den powerline-baserede bror og derfor tror jeg ikke at det er et hardware-problem men snarere noget der kan optimeres i software.

Vi skal lige have proportionerne på plads: Når jeg siger at performance er skuffende lav betyder det ikke at man som bruger ikke vil opleve en forbedret hastighed. Lad mig komme med et eksempel: Mit soveværelse.

Her viser jeg hastigheden for min ISP router og så hastigheden med Wave2 Air extenderen. Køber du dermed en Wave2 Air vil du i dette konkrete tilfælde opleve en 50% forbedring af hastigheden. Men hvis jeg nu tilføjer en anden Wi-Fi extender i samme prisklasse: Airties 4920.

Så får man lige 40% højere hastighed oven i hatten!

Forskellen viser sig tydeligt når jeg beregner performance index. I kan sammenligne samtlige de produkter jeg har testet i tabellen her.

Stabilitet

Stabiliteten er grundlæggende ok. Jeg har ikke oplevet at klienter falder af, men i forhold til Wave2 powerline har jeg dog oplevet sporadiske “sticky client” problemer. Sticky client vil sige at når en klient er forbundet til Wi-Fi extenderen i f.eks. kælderen og man så bevæger sig op i stueetagen så skifter klienten ikke automatisk til Extenderen der. Derved opleves dårlig hastighed eller ustabilt link indtil man lige disabler/re-enabler Wi-Fi på klienten. Jeg har mest set det på min Android telefon.

Strømforbruget meget imponerende!

Strømforbruget er særdeles imponerende. Dette er faktisk den enhed jeg har testet som har det mindste strømforbrug!

Knap 3,7 W i idle er meget flot. Sammenligner vi med f.eks. Ubiquiti Amplifi er det ca. 1W mindre og i forhold til Airties 4920 er det ca. 4W besparelse. På et år betyder 4W faktisk en del, når enhederne aldrig slukkes. Det svarer til omkring 80 kr på elregningen.

Konklusion

Dette er ikke et produkt for nørden, men det kan godt være det produkt nørden anbefaler til “teknisk udfordrede” venner og familiemedlemmer. Performance er tilstrækkelig men kunne dog være bedre og jeg har set nogle småting i stabilitetsafdelingen som trækker karakteren lidt ned i forhold til Wave2 Powerline.

Anbefalet, og med DKT’s meget flotte returpolitik tager du jo ikke en risiko!

Se min fulde unboxing, installation, test og anmeldelse i videoen her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.