Hvordan tester man Wi-Fi routere?

Jeg har efterhånden testet en del Wi-Fi routere på Nørd’o’tekets youtube kanal og hvis jeg selv skal sige det, så er mine tests rimelig grundige:

 • Performance
 • Strømforbrug
 • Antennekarakteristik
 • installation
 • Funktion

Jeg bruger i omegnen af 20 effektive timer på en enkelt Wi-Fi router. Alene Wi-Fi testene består af 30 test-cases som hver tager 18 minutter i rå test tid, svarende til 9 timer + den tid det tager at ændre opstillingen og skifte klienter mellem de enkelte tests.

Men jeg ridser stadig kun lige overfladen og jeg vil faktisk gerne teste meget mere i dybden. Specielt når vi snakker kernefunktionaliteten i routerne, såsom NAT, firewall, UPnP, osv, så tester jeg kun inddirekte ved at bruge produktet i en periode.

Men NU kommer der andre boller på suppen, for jeg har fået en helt fantastisk mulighed som jeg har glædet mig enormt til at fortælle jer om: Nørd’o’teket er nu i besiddelse af en automatiseret router testplatform, og vi snakker ikke noget inferiørt produkt – Vi snakker defacto markedsstandarden for router tests: CD-router fra QA Cafe!

Dette er en kæmpemulighed for os, for det er meget specialiseret udstyr som prismæssigt ligger langt uden for min økonomiske rækkevidde: Man kan købe et ret fornuftigt hus for samme beløb, og det skal da også siges, at jeg “kun” har fået platformen til låns. Indtil videre er den min i et år, så det gælder om at få det udnyttet.

Med over 7000 forskellige test cases indenfor IPv4, IPv6, NAT, Firewall, … bliver der virkelig mullighed for at få de stakkels routere til at svede og der bliver god mulighed for at vi kan grave os dybt ned i de mest intime detaljer af teknologierne. Det bliver en fest!

Og selvom vi som almindelige mennesker tænker at syv cifre er helt sindsygt mange penge så er det i realiteten ret billigt: Tænk på hvor mange ingeniørtimer der skal bruges på at udvikle så mange test cases. De relevante netværksstandarder skal læses og forstås til bunds og derefter formuleres i relevante test cases som derefter skal udvikles.

Lad os prøve at lave et sjus: Siger vi i gennemsnit 30 minutters forbrug per test case og antager vi en omkostning for en ingeniør til at være 500 kr/time giver det 1,75 millioner kroner, så en GDS løsning vil ikke nødvendigvis være billigere.

Og så er der et særdeles stærkt argument for at benytte en anerkendt testplatform: Man læner sig op ad platformens troværdighed når man diskuterer softwarefejl med leverandøren, som erfaringsmæssigt faktisk kan være den del af en fejlretning som tager længst tid .

Den første router der får en tur i vridemaskinen bliver Asus RT-AC86U, men der går lige lidt tid før den video.

To be continued…

Se videoen her:

3 meninger om “Hvordan tester man Wi-Fi routere?”

 1. Hej Steen,

  Hvilken router ville du anbefalde til en normal husstand med 2 voksende og 2 børn?

  Børnene er ikke så store endnu så de gamer ikke. De ser kun lidt på mobil og tablet.

  Jeg vil gerne have en med noget kraftigt og stabilt net/wifi ? hjææææælp!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.